Vnadisko v katastri obce Budiná

/ 24 septembra, 2023/ Ochrana prírody

Cez víkend členovia Ursie pri pochôdzke v rámci monitoringu vnadísk objavili v katastri obce Budiná (okr. Lučenec) zvyšky ulovenej zveri. Pozostatky viacerých kusov raticovej zveri (kosti, kože, kopytá, vnútornosti) sa nachádzali na rozhraní lesa a pasienkovej lúky, 150 m vzdušnou čiarou od trvalého osídlenia.

Pôvodca tohto odpadu sa dopustil porušenia Zákona o odpadoch a Zákona o veterinárnej starostlivosti a súvisiacich predpisov a nariadení. Ursia ohlásila nález na linku 158 a následne poskytla súčinnosť vyslanej hliadke. Na miesto sa dostavil aj štáb TV Markíza, ktorý situáciu zdokumentoval formou reportáže.

Dodávame, že takéto ponechanie živočíšnych zvyškov v blízkosti ľudských obydlí a chovných zariadení (neďaleko je aj družstvo, ktoré chová ovce a hovädzí dobytok) je okrem porušenia viacerých predpisov aj prejavom hrubého ignorantstva a na území s prirodzeným výskytom medveďa hnedého môže viesť k priamemu ohrozeniu majetku a zdravia obyvateľov prípadným prilákaným medveďom. Páchateľ tohto činu je zatiaľ neznámy, jeho zistenie a vyvodenie dôsledkov je už v rukách a kompetencii polície.

Ďakujeme Polícii SR – OR PZ Lučenec, a Martine Törökovej za súčinnosť, spoluprácu a ochotu.

Share this Post