Medzinárodný deň lesov

/ 21 marca, 2024/ Ochrana prírody

Lesy, rozsiahle porasty stromov a rastlín, plnia v ekosystéme Zeme nenahraditeľnú funkciu. Ich význam presahuje rámec estetického pôžitku a ponúka širokú škálu benefitov pre životné prostredie aj pre človeka.

Z vedeckého hľadiska je dôležité zdôrazniť úlohu lesov v regulácii klímy. Prostredníctvom fotosyntézy absorbujú oxid uhličitý, jeden z hlavných skleníkových plynov, a uvoľňujú kyslík, ktorý je pre život esenciálny. Lesy taktiež ovplyvňujú vodný cyklus a regulujú teplotu a vlhkosť vzduchu, čím prispievajú k stabilite klimatických podmienok.

Okrem toho plnia lesy dôležitú hydrologickú funkciu. Ich pôda absorbuje a zadržiava vodu, čím zabraňuje erózii a povodniam. Zároveň pôsobia ako prirodzené filtre, ktoré čistia vodu a dopĺňajú zásoby podzemných vôd.

Biodiverzita, ktorá prekvitá v lesoch, je domovom pre nespočetné množstvo rastlinných a živočíšnych druhov. Tieto komplexné ekosystémy poskytujú útočisko a potravu pre rôzne druhy, čím prispievajú k udržaniu biologickej rovnováhy a resilience planéty.

Napriek nespornej dôležitosti čelia lesy vážnym hrozbám. Odlesňovanie, znečistenie ovzdušia a pôdy, klimatické zmeny a šírenie inváznych druhov sú len niektorými z faktorov, ktoré ohrozujú ich existenciu.

Ochrana lesov sa preto stáva kľúčovou úlohou pre celé ľudstvo.

Share this Post