Mŕtve ovce vo vreciach lákajú divú zver

/ 27 marca, 2024/ Ochrana prírody

Predstavte si situáciu, že v lese, ktorý je v blízkosti vašej obce, je 5 medveďov. Žijú si spokojne, nič ich neruší. Raz zacíti 1. medveď čerstvú trávu na lúke nad domami. Ide sa nažrať, zdrží sa tam hodinu, ale uvidia ho ľudia, ktorí okamžite zdieľajú fotku na sociálnych médiách. Ostatní ľudia sú pohoršení, lebo videli bájne krvilačné zviera, ktoré vraj loví ľudí. O mesiac neskôr zíde dole aj druhý medveď, lebo ho prilákalo poľovnícke vnadisko. Ľudia začínajú hovoriť o premnožení. O ďalší mesiac neskôr vyhodí gazda za dom vrecia s uhynutými ovcami. Najskôr tie vrecia začnú trhať líšky, ale o dva týždne sa tam objaví tretí medveď a čo čert nechcel, prvý medveď zíde tiež na svoju lúku a druhý medveď hľadá svoju obvyklú dávku pri vnadisku. A tu už nastáva katastrofa! V správach letí informácia rýchlosťou blesku, ako sa premnožili medvede, ako sú z lesa vytláčané, ako sa rozhodli žrať ľudí a že ich treba strieľať. A tak odborníci z Ministerstva životného prostredia vyrobia manuál, ako rýchlo zabiť medveďa a ešte na tom zarobiť, zaktivujú policajný zbor, ktorý namiesto toho, aby riešil kriminalitu v meste sedí pod lesom na lúke a pozoruje zvieratá. Vyhlásia mimoriadnu situáciu, pretože je to bohovské PR a vystrašení ľudia krochkajú spokojnosťou, ako je o nich postarané. Medvede sa ale nechali odplašiť a tak príde príkaz, zabiť akéhokoľvek medveďa, ktorého nájdu v lese. A tak sa po lese začne potulovať partia zelených mužov, odhodlaných zastreliť bosonohých chlpáčov. V húštine vidia hnedé klbko, zaznie rana, medveď v bolestiach umiera. O deň neskôr postrelia ďalšieho medveďa, ktorý však krvácajúci ujde a nedokážu ho dohľadať. Nevadí, veď on niekde zdochne, povedia si.

O mesiac neskôr výjde prvý medveď na svoju lúku, druhý medveď k svojmu vnadisku a tretí bude hľadať ďalšie zvyšky nejakej zdochliny, ktorú vyhodí niekto z rodinných domov.

Ľudia nechápu, čo sa stalo, veď dva medvede padli a stále sú premnožené!

Na priložených fotografiách sú vo vreciach dve zdochliny oviec, ktoré sme našli minulý víkend v intraviláne Detvy. Medveďovi číslo 3 začnú onedlho hody.

Share this Post