Začali s vnadením veľkých šeliem lesníci?

/ 15 apríla, 2024/ Ochrana prírody

Pre lesníkov a poľovníkov sú turisti a fotografi neželanými návštevníkmi lesa, pretože svojou prítomnosťou môžu narušiť úspešnosť poľovačky a tým aj zníženie príjmu do rozpočtu. Preto lesníci vymysleli také fotenie, na ktorom zarobia a majú zároveň pod kontrolou pohyb ľudí v lese. Fotografovanie za asistencie lesníkov je spoplatnené, nič sa tam ale nepíše o vnadení. No a prečo by si fotograf platil za fotografie, na ktorých by nemal vytúžené zviera? My vieme, ako je to s vnadením veľkých šeliem. Vedia to aj fotografi, ktorí takýto fotolov absolvovali a svrbeli ich prsty neodolateľnou potrebou pochváliť sa svojim fotolovom na internete.

Vnadenie divých šeliem nie je ničím výnimočným. Dialo sa tak počas minulých desaťročí a medvede tak postupne strácali plachosť, zvykali si na potravu, na ktorej ostal ľudský pach a vybudovali si novú asociáciu: ľudský pach = dostupná potrava.

Zaujímal by nás váš názor. Čo si myslíte, kto začal v hlbokých lesoch vnadiť zver, aby si mohli poľovní hostia uloviť svoju trofej? Kto začal divú zver učiť na ľudský pach a prítomnosť človeka?

Share this Post