O medveďoch v poľskom denníku Gazeta

/ 10 januára, 2024/ Ursia v médiach

Ursiu oslovil Eryk Kielak, redaktor poľského denníka gazeta.pl s otázkami o problematike medveďa hnedého na Slovensku. Článok poskytujúci prehľad o aktuálnej situácii medveďa z pohľadu ochrany prírody vyšiel pred Vianocami. Nech sa páči, prečítajte si.

Medvede na Slovensku žijú čoraz bližšie k ľuďom. To spôsobuje veľké problémy blízkym lesným obciam a malým mestám. Medvede jedia ovocie a útočia na kravy a psy. Obyvatelia sa obávajú o vlastnú bezpečnosť, aj keď zvieratá priniesli bližšie k svojim domovom.

Medvede pobehujúce popri autách , prehrabávajúce sa v odpadkoch, ničenie plotov či devastujúce domáce úle sú krajinou mnohých slovenských dedín. Areál medveďov na Slovensku sa za posledné roky zväčšil, preto sa medvede nachádzajú aj v oblastiach, kde donedávna chýbali, hovorí Ondrej Kameniar zo slovenskej pobočky Greenpeace v rozhovore pre Next.gazeta.pl . Napríklad v septembri sa v meste Kalinovec pravidelne objavoval trojročný medveď. Aj cez deň. Zvykol si na blízkosť ľudí a nereagoval na zvukové a svetelné signály, ktoré ho mali odplašiť. Pri svojich návštevách útočil na miestne hospodárske zvieratá a jedol ovocie z miestnych sadov.

Na Slovensku je čoraz viac medveďov, ktorí žijú čoraz bližšie k ľuďom.

O osude predmetného medveďa rozhodol zásahový tím medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR, ktorý usmrcuje „nebezpečné jedince“, keď začnú ohrozovať ľudí. Nebezpečné medvede sú podľa vlády tie, ktoré sa už neboja a pravidelne sa približujú k budovám a hľadajú potravu. V takýchto prípadoch je dovolené siahnuť po krajných riešeniach a zabíjať konkrétne zvieratá. Pretože okrem toho, že medvede spôsobujú škody na infraštruktúre a útočia na kravy, kone a dokonca aj na psov, útočia aj na ľudí. V posledných mesiacoch musel tím niekoľkokrát zasahovať pri útokoch medveďov na farmárov , hubárov a poľovníkov. Niektoré končia tragicky. Vlani medveď usmrtil pri obci Liptovská Lúžna 57-ročného muža.

Podľa slovenských médií je zrejmé, že útoky medveďov s následkom smrti človeka sú veľmi zriedkavé. Spomínaný prípad bol prvý po 100 rokoch. Nič to nemení na fakte, že pocit ohrozenia zo strany medveďov rastie a fotografie a videá medveďov v mestských priestoroch sa neustále stávajú hitom sociálnych sietí.

Prirodzeným dôvodom ich zvýšeného výskytu by sa javil nárast populácie týchto zvierat na Slovensku . Tento skutočne rastie. Podľa údajov Štátnej agentúry ochrany prírody (ŠOP) sa počet medveďov na Slovensku môže pohybovať od 1 012 do 1 275 jedincov. Čo sa týka populačnej hustoty medveďov, na 100 km2 územia Slovenska pripadá desať medveďov. V skutočnosti ich však môže byť celkovo až okolo troch tisícok. Ide o jeden z najvyšších výsledkov v Európe , no podľa biológov zaoberajúcich sa týmito zvieratami nie je ich rastúci počet hlavným problémom.

V skutočnosti počet samotných medveďov nie je taký dôležitý. Dôležitý je počet stretnutí a interakcií s ľuďmi. A ten sa v posledných rokoch skutočne zvýšil – hovorí Jana Anorwen Jankovičová z Ursie, organizácie, ktorá sa stará o dobré životné podmienky zvierat na Slovensku. Prečo sú si teda životy medveďov a Slovákov také blízke? – pýtame sa našich odborníkov. Poukazujú na jedného vinníka – samotných Slovákov.

Ľudský život pokúša medvede

Problém je najmä v tom, ako spolužitie medveďa a človeka negatívne ovplyvňuje ľudskú stránku konfliktu. Ako tí racionálnejší by sme mali vytvárať podmienky na bezkonfliktné spolužitie. Často to však robíme opačne : priťahujeme zvieratá do blízkosti ľudských sídiel, hádžeme nechránené odpadky do alebo v ich blízkosti, pestujeme nechránené rastliny, ktoré lákajú medvede k ľuďom – hovorí Kameniar z Greenpeace.

Jeho postrehy sa zhodujú s odporúčaním Ministerstva životného prostredia SR. Čítame o racionálnom nakladaní s odpadmi okrem iného prostredníctvom obmedzenie prístupu k odpadu visiacim zámkom, plotom alebo špeciálnym kontajnerom. Týmto spôsobom sa problém znížil, okrem iného: vo Vysokých Tatrách a teraz sú Slováci pri skládkovaní odpadu oveľa zodpovednejší, hoci Jana Jankovičová priznáva, že stále existujú majitelia , ktorí smeti (a dokonca aj mŕtvoly zvierat) jednoducho vyhadzujú za plot.

Rozumné hospodárenie s plodinami, ako je okrem iného, ​​pomáha držať medvede mimo ľudských oblastí. kukurice v oblastiach, kde sa medvede hnedé prirodzene vyskytujú. Ich vôňa priťahuje medvede a vedie k vytláčaniu ich biotopov. Ďalším riešením je zabezpečenie úľov a fariem inštaláciou elektrických ohradníkov, alarmov a strážnych psov. Medvede lákajú včely, dobytok a ovce.

V oblastiach, kde medvede žijú prirodzene, z rôznych dôvodov zistili, že ľudské sídla a ľudský pach znamenajú potravu, hovorí Jankovičová. Jeden z dôvodov uvádzajú poľovníci, ktorí naučili medvede prijímať neprirodzenú potravu v blízkosti ľudských sídiel tým, že ju umiestnili relatívne blízko obývaných oblastí. Pôvodne mal prilákať diviaky. Vláda zároveň apeluje na poľovníkov, aby poľovnú zver neprikrmovali.

Ondrej Kameniar z Greenpeace zastáva názor, že nielenže treba eliminovať lákadlá, ale ak sa už medvede vyskytujú v blízkosti veľkých skupín ľudí, treba ich odstrániť. „Aj prílišné meškanie v takýchto prípadoch prispieva k roznecovaniu vášní,“ hovorí. Skrotenie medveďov s ľuďmi problém len prehlbuje.

Nie sú medvede až také nebezpečné?

Medvede vyskytujúce sa v oblastiach obývaných Slovákmi preto ohrozujú nielen ľudí, ale aj seba. A na druhú stranu. Ľudia, ktorí vstupujú do lesov a oblastí obývaných medveďmi, sa vystavujú nebezpečenstvu. Toto je druhá strana tohto problému. – Ľudia sa na medveďom území nesprávajú primerane – neobzerajú sa. Napríklad behajú so slúchadlami v ušiach alebo pustia psa. Problémom môžu byť aj nevhodné reakcie – vyskytli sa prípady, keď sa medveď postavil na zadné a človek so zbraňou si to vyložil ako prípravu na útok a vystrelil do vzduchu. Medveď následne zaútočil. Medveď sa postaví na zadné, len aby sa lepšie rozhliadol, hovorí Kameniar.

Problém, ako tvrdia biológovia, nie sú samotné medvede, ale skôr umelo vytvorený strach z týchto zvierat. – Medveď môže byť za určitých okolností nebezpečný, aj keď sú dodržané všetky pravidlá. Stáva sa to však veľmi zriedkavo. Mám za sebou desiatky blízkych stretnutí s medveďmi a ani jeden ma nenapadol, hovorí zástupca slovenského Greenpeace. Napriek tomu sa na Slovensku čoraz viac ozýva potreba zabezpečiť ľuďom všade bezpečnosť, a to aj na úkor životov zvierat.

V skutočnosti len veľmi málo stretnutí s medveďom má za následok zranenia alebo iné zdravotné problémy. Medveď je veľké a ikonické zviera a ako také sa môže ľahko zmeniť na hrozbu šikovnou manipuláciou zo strany tých, ktorí chcú medvede loviť, a preto potrebujú verejnú mienku na svojej strane. Ľudia nadobudnú presvedčenie, že stretnutie s medveďom sa pre nich skončí zle, čo je absolútne nepravdivé, ale takýto postoj sa dá ľahko vytvoriť a v diskusii je takmer nemožné ho vyvrátiť – dodáva Jana Anorwen Jankovičová z Ursie.

Medvede polarizovali Slovákov

Medvede sa stali politickou témou počas predvolebnej kampane pred parlamentnými voľbami. Súčasný štátny tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa argumentoval tým, že riešením problému by mohlo byť „zriadenie jednotky a odstrel medveďov, kým nebude zostrelený posledný“. Boj proti medveďom bol dôležitou predvolebnou témou pre národniarov zo strany SNS, ktorá vytvorila vládnu koalíciu so stredoľavými stranami Smer-SSD a Hlas-SD. SNS v programe vyzvala na „nulovú toleranciu výskytu medveďa hnedého a vlka hnedého v blízkosti miest a obcí“.

Táto téma sa na chvíľu stala hlavnou témou predvolebnej kampane a dá sa povedať, že rozdelila spoločnosť. Jedna časť mala dojem, že medveď sa pomaly stáva hlavnou príčinou všetkých nešťastí na vidieku, a druhá bola presvedčená, že ide len o umelo nafúknutú bublinu, ktorá má hlavne zakryť skutočné problémy Slovenska a osloviť ľahšie ovplyvniteľných voličov. , informuje zástupca Ursie.

Kampaň dokázala rozdeliť spoločnosť v otázke medveďov. Existuje mnoho psychologických a sociologických aspektov tejto témy, o ktorých by sa dalo diskutovať donekonečna. V kampani boli skrátka použité emocionálne nabité výrazy. Hovorilo sa o tradičnom spôsobe života a kultúrnej identite v kontexte pastierstva. No medvede boli prezentované aj ako hrozba pre naše deti a starých rodičov. Vznikol dojem, že medvede raňajkujú deti na zastávke alebo spia na prahu našich domov – hovorí o polarizácii Jankovičová. – Okrem toho došlo k slovným útokom na ochrancov prírody, ktorých cieľom bolo presvedčiť verejnosť, že z ohrozenia ľudí ochranou voľne žijúcich živočíchov, najmä veľkých dravcov, má osobný finančný prospech. Žiaľ, v tomto prípade bola kampaň úspešná a teraz sa ľudia boja prírody. Stoja proti ľuďom, ktorí sa obávajú o budúcnosť našej prírody, dodáva.

Medvede na Slovensku čakajú ťažké časy

Z toho vyplýva, že budúcnosť medveďov na Slovensku je veľmi neistá. V súčasnosti je lov medveďov nelegálny, no nová vláda uvažuje o zrušení zákazu. Ak tento plán nevyjde, druhou možnosťou, o ktorej sa na Slovensku diskutuje, je zmeniť systém trestov za usmrcovanie ohrozených druhov tak, aby do neho neboli započítané medvede či vlky. – Životy našich medveďov sú neustále v ohrození, hovorí Jankovičová. – Slovenskú ochranu prírody zrejme čakajú ťažké časy – dodáva Kameniar.

V tomto politickom zmätku ľudia zabudli, že medvede sú symbolom Slovenska. – Sme jednou z mála krajín, kde medvede prežili celú známu históriu bez toho, aby ich ľudia vyhubili. Napriek negatívnym emóciám, ktoré u nás politici vzbudzujú, mám pocit, že medveď je v istom zmysle aj akýmsi národným zvieraťom, na ktoré sme hrdí a ktoré je pevnou súčasťou našej kultúry. Stačí chodiť po slovenských mestách a obciach a spočítať všetky drevené a iné sochy medveďov na námestiach či pred reštauráciami – hovorí zástupca Greenpeace.

Pozitívne vyčnievame z prírodných podmienok pre medvede, no na druhej strane vystupujeme negatívne ako národ ignorovaním tejto prírodnej hodnoty a bohatstva – hovorí nám Jankovičová. Hovorí, že krajine chýba infraštruktúra, ktorá by medveďom umožnila bezpečnú existenciu. „K problémom medveďov prispieva aj odmietavé správanie ľudí voči voľne žijúcim živočíchom, pretože sú doslova trestaní za ľudské chyby,“ hovorí. Dobrým príkladom sú diaľnice. Nie všade je riadne oplotené a v celej krajine je len sedem ekoduktov. Z tohto dôvodu koncom októbra uhynuli až tri medvede v dôsledku kolízií, ku ktorým došlo po vstupe na cestu. Podobných incidentov bolo viac.

Zástupca Greenpeace na záver upokojuje, že podobné „medvedie časy“ sa na Slovensku v posledných rokoch vyskytli viackrát. – Táto sezóna už bola extrémna, čo je dané situáciou medveďov a predvolebnou kampaňou – hovorí a zdôrazňuje: – Je normálne, že neovládame prírodu na 100%. Ak sa niekomu zdá, že je to príliš riskantné, nemal by ani jazdiť autom , tam je riziko oveľa väčšie.

Väčšina medveďov je teraz v hibernácii a prebudia sa až okolo apríla. Dovtedy si Slovensko môže premyslieť, ako chce s týmito zvieratami spolunažívať.

Share this Post